Hyvä tietää

Viisumi Indonesiaan / Balille

Suomalaiset saavat oleskella Balilla 30 päivää ilman viisumia. Lentokentältä saa ilmaisen leiman passiin, joka oikeuttaa kuukauden oleskeluun Indonesiassa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta.

Jos vietät Balilla tai Indonesiassa yli 30 päivää, täytyy lentokentältä hakea maksullista viisumia ” visa on arrival”. Viisumin hakeminen lentokentältä on kätevää ja nopeaa. Visa on arrival on 35 USD, jonka voi maksaa Balin lentokentällä myös euroilla. Viisumi on voimassa 30 päivää, jota ennen se tulee uusia maahanmuuttovirastossa, jolloin viisumiin saa lisää toiset 30 päivää. Mikäli haluat oleskella Indonesiassa yli kaksi kuukautta, tulee sinun anoa viisumia Indonesian lähetystöstä Helsingistä etukäteen.


Sää Balilla

Balin sää on aina lämmin ja aurinkoa riittää. Balilla on päivisin noin 30 astetta ympäri vuoden. Auringonpaiste ja ilmankosteus lisäävät kuumuuden tunnetta.

Kun Suomessa on talvi, Balilla on sadekausi ja kesällä Balilla on kuivakausi. Sadekausi ei kuitenkaan tarkoita, että sataa monta kuukautta kaatamalla päivästä toiseen. Usein sataa öisin ja päivisin tulee kuuroja. Pääsääntöisesti rannikolla sataa vähemmän kuin sisämaassa ja vuoristossa. Heinä-elokuussa on Balilla huippusesonki, mutta matkailijoita täällä käy vuoden jokaisena päivänä.


Balin hintataso ja rahanvaihto

Hintataso Balilla on erittäin edullinen suomalaisen näkökulmasta. Tunnin hieronta maksaa noin 10 euroa. Keskiverto ravintolassa ruoka-annos maksaa muutaman euron ja katuruokaa saa alle eurolla. Kuuluisa Nasi goreng eli paistettu riisi on 10 000 rupiaa, noin 0,70€. Balilla on runsaasti majoitustarjontaa ja hintataso vaihtelee suuresti. Hostellissa voi yöpyä 3 eurolla, huippuhotellissa ei 300 euroa riitä. Länsimaalaiset tuotteet ja elintarvikkeet ovat suhteessa kalliimpia, kuten aurinkorasva ja jogurtti.

Suosittelemme vaihtamaan valuuttaa virallisissa rahanvaihtopisteissä, esim. Central Kuta tai BMC. Rahaa on turvallista nostaa automaateista, jotka ovat pankkien sisällä /vartioituja. Automaattien maksimi nostoraja  on 1 - 2,5 miljoonaa eli 150 euroa.


Rokotukset

Indonesia on iso maa ja Balille on eri rokotesuosituksia kuin muualle Indonesiaan. Bali ei ole esimerkiksi malarian riskialuetta, toisin kuin osa Indonesiasta. Tarkista ennen reissua, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset ovat voimassa matkan ajan. Näiden lisäksi Balille suositellaan  A-hepatiittia. Parhaan rokotussuojan saamiseksi ota yhteyttä lääkäriin hyvissä ajoin ennen matkaa.

https://www.rokote.fi/matkailijan-rokoteopas/maat/indonesia/


Liikkuminen Balilla

Balin tiet täyttyvät autoista ja skoottereista. Koska saarella on runsaasti liikennettä, välimatkat ovat pidempiä miltä näyttävät. Tavallisesti Indonesiassa puhutaan matkan kestosta kilometreien sijaan. Suosittuun  Ubudin kaupunkiin on lentokentältä 40 kilometriä, mutta päiväsaikaan matka kestää pari tuntia. Balilla ei ole julkista liikennettä ja harvoja välimatkoja pääsee bussilla.

Paikalliset suosivat skootteria, jolla puikkelehtia ruuhkassa. Balilla on vasemmanpuoleinen liikenne ja ajotyyli on erilainen kuin Suomessa. Kaikki ajavat kuitenkin sulassa sovussa vaikka liikenne saattaa näyttää hurjalta. Mikäli aiot ajaa skootterilla, tarvitset kansainvälisen ajokortin.

Jos skootterilla ajaminen ei ole oma juttu, mukava vaihtoehto on vuokrata ilmastoitu auto yksityiskuljettajalla. Meiltä saa oman kuljettajan noin 40 eurolla koko päiväksi. Kuljettaja puhuu englantia.

Ruuhkaton ja seesteinen ympäristö löytyy Gilin saarilta. Siellä ei ole autoja tai skoottereita, toisin kuin muilla viereisillä saarilla. Ihastuttavat Gilit voi kävellä tai pyöräillä ympäri.

 

Indonesiassa on yli 13 000 saarta.

Kieli: Balilla puhutaan indonesiaa ja balin kieltä.

Valuutta: Indonesin rupia, 1 € on noin 16 500 rupiaa.

Aikaero: +6h

Uskonto: Indonesian valtauskonto on islam, mutta Balin väestöstä suurinosa on hinduja.