Gluteeniton

GLUTEENITON RUOKAVALIO BALILLA

Järjestämme Ubudiin retkeä, jossa lounaalle pysähdytään syömään ravintolaan josta saa luontaisesti gluteenitona ruokaa 100%.

Minulla on todettu keliakia 15 vuotta sitten ja aluksi ulkonasyöminen tuntui hankalalta. On ollut turhauttavaa, kun monesti ihmiset eivät ymmärrä  (keliakiakäännöksistä + selityksistä huolimatta), mitä gluteeniton tarkoittaa, vaan ehdottavat maistiaiseksi vain pikkuisen leipää. Puolisoni avustuksella olen oppinut, mitkä ruuat ovat turvallisia keliaakikolle Indonesiassa. Kontaminaatioriski on olemassa, mutta se ei ole elämääni Balilla haitannut. Tarkkana saa olla.

Balilla gluteeniton ruokavalio on pääasiassa vielä tuntematon käsite. Toki monissa vilkkaiden alueiden turistiravintoloissa on ruokalistaan mainittu gluteenittomat vaihtoehdot, mutta paikallisissa ruokapaikoissa "warungeissa" näin ei ole. "Länsimaalaisissa" ravintoloissa on hyvä humioida, että monet myslit sisältävät tavallisia kaurahiutaleita, eivät gluteenittomia.

Seminyakista, Kutalta, Sanurista ja Ubudista on useita ravintoloita, joista saa gluteenitonta. Esimerkiksi: Balibuda, Earthcafe, Genius cafe Sanur, Massimo italian restaurant, Soul in the bowl ja banana flour bakery.