Gluteeniton

GLUTEENITON RUOKAVALIO BALILLA

Minulla on todettu keliakia 13 vuotta sitten ja aluksi ulkonasyöminen tuntui hankalalta. On ollut turhauttavaa, kun monesti ihmiset eivät ymmärrä  (keliakiakäännöksistä + selityksistä huolimatta), mitä gluteeniton tarkoittaa, vaan ehdottavat maistiaiseksi vain pikkuisen leipää. Puolisoni avustuksella olen oppinut, mitkä ruuat ovat turvallisia keliaakikolle. Kontaminaatioriski on olemassa, mutta se ei ole elämääni Balilla haitannut. Tarkkana saa olla. Esimerkiksi perinteinen Nasi Goreng on paistettua riisiä, mutta olen löytänyt seasta nuudeleita, jotka eivät tavallisesti Nasi Gorengiin kuulu.

Balilla gluteeniton ruokavalio on pääasiassa vielä tuntematon käsite. Toki monissa vilkkaiden alueiden turistiravintoloissa on ruokalistaan mainittu gluteenittomat vaihtoehdot, mutta paikallisissa ruokapaikoissa "warungeissa" näin ei ole. "Länsimaalaisissa" ravintoloissa on hyvä humioida, että monet myslit sisältävät tavallisia kaurahiutaleita, eivät gluteenittomia. Kuta/Canggu/Ubud - akselin ulkopuolella suurinosa ravintoloiden henkilökunnasta puhuu heikommin englantia, eivätkä ole tietoisia keliakiasta.

Meiltä saa päiväretkille tai koko loman ajaksi kuljettajan, joka opastaa sinun ruokavalioosi (gluteeniton, laktoositon tms.) sopivan ruuan. Suunnittelemme toiveidesi pohjalta päiväretket. Saat itse valita kohteet ja päivän aikana pysähdytään syömään ruokapaikkaan, josta saa luontaisesti gluteenitonta ruokaa.